VAPZ

Als zelfstandige ondernemer is het belangrijk om niet alleen te denken aan de groei van je zaak, maar ook aan je toekomstige financiële zekerheid. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt een interessante mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op te bouwen. In dit artikel leggen we uit wat het VAPZ inhoudt en hoe het werkt, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen voor jouw pensioenplanning als zelfstandige.

Wat is het VAPZ?

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een pensioenopbouwplan dat specifiek is ontworpen voor zelfstandige ondernemers, vrije beroepen en bedrijfsleiders. Het biedt hen de mogelijkheid om een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen bovenop het wettelijk pensioen, om op die manier hun levensstandaard na hun pensioen te behouden.

Hoe werkt het VAPZ?

Het VAPZ werkt op een eenvoudige manier. Als zelfstandige ondernemer kun je jaarlijks een percentage van je beroepsinkomen opzijzetten in een VAPZ-contract bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Dit percentage wordt berekend op basis van de inkomsten van het vorige jaar, met een wettelijk vastgesteld maximumbedrag dat jaarlijks wordt geïndexeerd.

Fiscaal voordeel

Eén van de grootste voordelen van het VAPZ is het fiscale aspect. De gestorte premies in het VAPZ zijn namelijk fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Dit betekent dat je minder belastingen betaalt op je belastbaar inkomen, wat resulteert in een directe besparing op je huidige belastingfactuur. Zo kun je op een slimme manier werken aan je pensioen én je huidige belastinglast verlichten.


Mogelijkheid tot waarborgen

Binnen het VAPZ zijn er ook mogelijkheden om extra waarborgen op te nemen, zoals een overlijdensdekking of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze waarborgen zorgen ervoor dat je financiële situatie en die van je gezin beschermd blijft in geval van onvoorziene omstandigheden.

Pensioenuitkering

Op de pensioenleeftijd zal het opgebouwde kapitaal in het VAPZ-contract worden omgezet in een aanvullend pensioen. Dit pensioenkapitaal kan je op verschillende manieren opnemen: als een eenmalig kapitaal, als een maandelijkse rente of als een combinatie van beide. Deze flexibiliteit geeft je de vrijheid om het opgebouwde pensioenkapitaal aan te wenden op een manier die het beste bij jouw behoeften past.

Voor wie is het VAPZ geschikt?

Het VAPZ is uitermate geschikt voor zelfstandige ondernemers en vrije beroepen die extra financiële zekerheid willen opbouwen voor hun pensioen. Het biedt hen een aantrekkelijke fiscale incentive om te sparen voor later en kan een belangrijk onderdeel vormen van een uitgebreide pensioenplanning.

Vraag een offerte